90 napos szabály urnakiadásról

2017. január 03.

2017. január 1- től néhány ponton változott a temetkezési törvény, melyet sajnos sokan nem helyesen értelmeznek, félreértenek, vagy előfordul, hogy a családok pontatlan tájékoztatást kapnak és emiatt fölösleges pénzkiadásokba verik magukat. Miről is van szó?

  1. január 03.

Új, 90 napos szabály a hamvasztást követően

A legfontosabb változás, hogy a hamvasztást követő 90 napon belül el kell temetni a hamvakat, vagy ki kell adni a temettetőnek. Ha ez nem történik meg, a hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál a temetést a temetésre kötelezett költségére.

 

Tehát nem arról van szó, hogy kötelező lenne eltemetni a hamvakat. Ahogy eddig, ez után is kérheti a temettető az urna kiadását, ha méltó módon, otthoni emlékhelyet kialakítva szeretné elhelyezni az urnát és biztosítja a hozzátartozók számára a kegyeletgyakorlás jogát.

A hatályos magyar jogszabályok szerint mindenkit úgy kell letemetni, ahogy arról még életében rendelkezett, ha az nem ró különösen nagy terhet a temettetőre. Továbbra is sor kerülhet szórásos temetésre temetőben, vagy templomban, és az eddigiekhez hasonlóan elhelyezhetőek a hamvak akár egy szép hajós, vagy repülőről történő szórásos temetés keretében is. Sokan nem tudják, hogy a terület tulajdonosának, vagy kezelőjének hozzájárulásával akár a természetben is elhelyezhetőek a hamvak környezetbarát, lebomló urnában, ha a kegyeletgyakorlás lehetősége biztosítva van. A változás annyi, hogy a hamvasztást követő 90 napon belül elvileg el kell temetni, vagy szórni a hamvakat, ha nem az urna otthoni elhelyezése mellett döntünk.

Előfordulhat azonban, hogy erre valami miatt nincs lehetőség. Például 90 napon belül nem megoldható, hogy a közeli hozzátartozók haza jöjjenek külföldről; vagy esetleg olyan temetőben kérte hamvai szórását az elhunyt, ahol nincs télen szórásos temetés; vagy egyszerűen még nem gyűlt össze a temetés kifizetéséhez szükséges pénzösszeg. Ilyenkor sem kell kétségbe esni: ha a hamvak kiadását kérjük erre az átmeneti időre és nem hagyjuk ott a hamvakat, ahol megrendeltük a hamvasztást, eleget teszünk a jogszabálynak. Amikor pedig időszerűvé válik a temetés, visszavihetjük az urnát és megrendelhetjük a temetést akár hónapokkal később is.

Amire viszont nagyon figyelni kell: nem hagyhatjuk a hamvakat a temetőben, vagy temetkezési irodában úgy 90 napnál tovább, hogy nem gondosodtunk a temetésről, mert a temetkezési szolgáltató ilyenkor köteles a hamvak temetését kezdeményezni az önkormányzatnál, a temettető költségén.

Fontos kitérni arra is, hogy a 2016. december 31-e előtt történt hamvasztásokra ez a jogszabály nem vonatkozik! A korábban haza vitt urnákat SEM kötelező 90 napon belül eltemetni.

 

2023. április 20.

Kegyeleti konferencia 2023

2017. április 15.

Nyílt nap a Budapesti Hamvasztóban

Ne legyen tabutéma a halál! Nyílt nap és környezetbarát temetkezési kellék bemutató a Budapesti Hamvasztóban a Föld Napja alkalmából

2017. január 03.

90 napos szabály urnakiadásról

2017. január 1- től néhány ponton változott a temetkezési törvény, melyet sajnos sokan nem helyesen értelmeznek, félreértenek, vagy előfordul, hogy a családok pontatlan tájékoztatást kapnak és emiatt fölösleges pénzkiadásokba verik magukat. Miről is van szó?

2016. május 30.

Nyílt nap június 4-én

A BUDAPESTI HAMVASZTÓ nyílt napot szervez, amelynek célja a látogatók hamvasztással kapcsolatos tévhiteik, félelmeik enyhítése, a hamvasztási folymatok és ehhez kapcsolódó szolgáltatások megismertetésén keresztül. A hamvasztó bejárása közben tabuk nélkül teheti fel kérdéseiket szakértőinknek és a leghitelesebb forrásból kaphatnak őszinte válaszokat.

2016. május 19.

A főváros egyetlen, világszínvonalú krematóriuma

"Szeretném kiemelni, hogy az önkormányzat igyekezett a környéken lakók érzéseit, félelmeit együttérzéssel kezelni és a beruházó felé közvetíteni, aki ezeket teljes mértékben megértette és figyelembe vette." - hangsúlyozta beszédében a polgármester.

2016. május 11.

Segítség a gyászban

Az elmúlt hetekben az Adytum Kft. ügyvezetője részt vett „A gyász lélektana és a gyászolók segítése", valamint „A gyászcsoportok vezetésének gyakorlata” című képzésen a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében. Az ország különböző pontjain működő gyászfeldolgozó csoportok listáját erre a linkre kattintva értheti el. Ha Ön, vagy gyászoló ismerőse szükségét érzi, forduljon hozzájuk bizalommal!

2016. március 22.

Biológiai úton lebomló urna

Budapesti Hamvasztónkban már kapható a hamvakkal együtt fává fejlődő Bio Urna

2016. március 16.

A hamvasztás folyamata

A Budapesti hamvasztóban forgatták a hamvasztás folyamatát bemutató filmet.

2016. március 12.

Európai színvonalú krematórium épült Budapesten

Az Adytum Kft., - amely a Magyarországon működő 17 krematórium közül hatnak a tulajdonosa - tovább bővítette kapacitását. Budapesten a XXII. kerületben, a Nagytétényi út mellett saját erős beruházás keretében a közelmúltban adták át legújabb krematóriumukat.